Burdur’un öncelikli eksiklikleri

İlimiz Burdur; hem coğrafi yönünden, hem ekolojik yönden birçok avantajlara sahip. Antalya, Denizli,  Muğla, Afyon gibi sanayisinde turizminde yol almış illere yakın olması büyük bir avantaj. Mesafe yönünden yakın olmanın getirdiği avantaj ne yazık ki kullanılamıyor hatta dezavantaja çevriliyor. Antalya gibi büyük şehir olmuş bir ilin turizm ve sanayi yükünün bir kısmı Burdur’a yansıtılabilse Burdur için büyük gelişme olur diye düşünüyorum. Peki bu yansıtılma nasıl olacak? Onu devlet büyüklerimizin düşünmesi, proje üretmesi gerekiyor. Gerek siyaset, gerekse sivil toplum kuruluşları Antalya’nın sırtında bir komşu il olmanın avantaja dönüştürülmesi için gerekli çalışmaları yerinde ve zamanında sergilemesi gerekiyor.

Komşu illerimizden sağlayacağımız avantajların örneklerini artırabiliriz ancak benim asıl değinmek istediğim nokta ilimizin göze çarpan eksiklikleri. Şahsen Türkiye’nin 4 büyük şehrinde konaklama fırsatı bulan bir kişi olarak Burdur’un daha yaşanılabilir kent olduğunu düşünüyorum. Önemli olan bir takım eksikliklerin giderilmesi. Öncelikle Burdur’un geniş kapsamlı bir araştırma hastanesine ihtiyacı var. Çoğumuzun, başta ailesi olmak üzere, yakınları Burdur’da yeterince tedavi göremiyor. Çoğu hastalığın teşhisi ve tedavisi Antalya, Isparta, Ankara ve İzmir gibi illerde yapılıyor. Gördüğüm kadarıyla Burdur ilinde poliklinik ve yataklı tedavi sayısında yetersiz. Bu nedenle Burdur iline yakışır, bölgesel nitelikte bir özel veya devlet, türü ne olursa olsun çok kapsamlı bir hastaneye ihtiyacı var.

Sağlık yönünden hastane ihtiyacının ardından öncelikle gördüğüm bir alış veriş merkezi, kısa adıyla AVM. Yıllardır Burdur’un giderilemeyen ihtiyacının altını tekrar çizmek istiyorum. Sosyal yönden ve alışveriş çeşitliliği bakımından AVM mutlaka Burdur’a kazandırılmalı. Artık, gördüğüm kadarıyla halkımızda bu beklenti zirve yapmış durumunda. Çevre illere sırf AVM’lerden alışveriş yapmak için giden hemşehrilerimiz var. AVM konusunu bir önceki köşe yazımda da detaylandırmıştım. Bu bakımdan derinlemesine açıklık getirmeye gerek görmediğim için bir sonraki ihtiyacı vurgulamak istiyorum.

Burdur’un öncelikli gördüğüm ihtiyaçlarından aslında ilimizin kalkınmasında dönüm noktası olacağını düşündüğüm 2. Organize Sanayi Bölgesi. 2. OSB, Burdur’u başta iş istihdamı olmak üzere, ekonomik olarak kalkındıracağını inandığımız bir proje. Ancak Burdur 2. OSB’ye hazır mı? Bu büyük bir soru işareti. Çünkü organize sanayi bölgesinin dışında Burdur il olarak alt yapı ve üst yapı olarak hazır olması gerekiyor. Diyelim ki 2. OSB kuruldu, fabrikalar, tesisler tamamlandı. Kalifiyeli işçi nerede? İşçiyi barındıracak konutlar nerede? Yollar, trafik gibi nüfus artışının sebep olduğu yükü kaldıracak alt ve üst yapı nerede? İşçilerin, çalışanların huzurlu bir yaşam sürdürebilmesi, gerekli sosyal ve ekonomik yaşam standartları nerede ve yeterli mi? Burdur’u bir cazibe merkezi haline getirmeden, işçi de yatırımcı da bulmak bir hayli zor. Bu sebeple bunlar koordineli bir şekilde ilimizdeki tüm yönetim mekanizmalarının birlikte hareket etmesiyle gerçekleştirilmesi gereken bir mevzu.

Şehirleri şehir yapan merkezindeki meydandır. Örneklemek gerekirse İstanbul’da Taksim, İzmir’deki Cumhuriyet, New York’ta, Times Square, Brüksel’deki Grand Place, Moskova’daki Kızıl Meydan, Roma’daki Piazza San Pietro, Londra’daki Trafalgar Meydanı gibi özellikle örneklerini artırabileceğimiz bir çok meydan var ve Burdur ilimizin Cumhuriyet Meydanı, ilimize yakışmıyor. Cumhuriyet Meydanı’mız mutlaka elden geçirilmeli, Burdur’a yakışır bir meydan haline getirilmelidir. Gerekirse trafiğe kapatılmalı ve bu şekilde planlanmalıdır.

Son olarak belirtmek istediğim ise Burdur’da son yıllarda epeyce apart açıldı. Apartların yüzde 90’nı öğrenci, memur gibi vatandaşların konaklama ihtiyacına karşılamak amacıyla yapılmış görünüyor. Fakat yatırımcıların dikkatini çekmek istediğim yatırım çeşitlerinden bir tanesi iş merkezi. İlimizde yeterli düzeyde iş merkezi yok. İş merkezinden işaret etmek istediğim, toplu halde bulunan, ofis niteliğindeki işletmelerin tek bir bölgede birleştiği ticari alanlara ihtiyaç var. Şehrin merkezinde de olabilir, merkeze yakın yerlerde de olabilir. Aynı veya farklı birçok sektörü bir arada buluşturabilecek yapılar ilimizin bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

Daha kaleme almadığım eğlence merkezi, büyük yeşil parklar, spor alanları gibi ihtiyaçlar da Burdur için bir eksiklik. Benim altını çizmek istediğim öncelikli olanlardı. Bu ihtiyaçların sayısı artırabiliriz fakat halkın içinden biri olarak bu eksiklikleri öncelikli gördüğümü belirtmek istediğim.

Özgür DOĞAN
Gazeteci – Ziraat Mühendisi
twitter.com/ozgurdogan15