Burdur, yerinde sayıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı nüfus bilgilerini geçtiğimiz günlerde kamuoyuna paylaşmıştı. İlimiz Burdur’un da il geneli ve merkez ilçe nüfusu da belli oldu.

İl genelinde yaklaşık Bin 500 kişilik bir artış yaşanırken, merkez ilçede yaklaşık 3 Bin civarında bir artışın olduğunu ortaya çıktı. Burdur’un il geneli nüfus bağlamında 250 Bin bandında yıllardır seyir etmesinin kırsaldan merkeze, merkezden de diğer illere göçün olduğu kanaatindeyim. Yani Burdur’un ilçeleri ve köylerinde yaşayan insanların kırsal hayattan taşınıp merkez ilçeye gelerek şehir hayatına geçtiğini, merkez ilçede yaşayan başta öğrenim görmek için il dışına giden gençler olmak üzere, Burdur’un yerlisinin merkezden göçtüğünü görüyorum.

Burdur’un asıl yerlisi olan yani Yenice Mahallelisi, Akın Mahallelisi, Bahçelievler Mahallelisi vs. gibi anneden babadan yerlisi dediğimiz kesimi Burdur’da tutamıyoruz. Öğrencilikle başlayan göç, şehir dışında bulunan iş, kurulan yuva olarak devam ediyor. Burdur’un yerlisi gençler üniversite hayatıyla başladıkları şehir dışına çıkışları temelli göçüş olarak devam ettiriyor. Naçizane kendi lise arkadaşlarımın yarısından fazlası üniversite eğitimi için gittikleri illerden geri gelmediler. İşlerini buldular ve yuvalarını Burdur dışında kurdular. Bu küçük bir örnek. Tabi ki sadece Burdur’dan göçün tek sebebi bu değil. Diğer illerdeki iş olanaklarının fazla olması, batı illerinin cazibe merkezi olması da Burdur’dan kopuşun nedenleri arasında.

Bir ilin nüfusu 2 türlü artar. Birincisi insanların doğal çoğalmaları, ikincisi ise göç almak. Eğer Burdur, nüfus artışı yaşayarak devletin bazı nüfus bazlı yatırımlarından faydalanmak istiyorsa öncelikle göç alması gerekiyor. Burdur’un göç almasını kolaylaştırmanın en yegane yolu cazibe merkezi haline getirmek. İnanın özel hastanesi, AVM’si, sosyal anlamda yeterli bir olmayan ve iş bulma olanağı yetersiz olan bir ili tercih etmek çok zor. Son donemde kıpırdayan nüfus artışımızın nedenini açıklamak çok zor ama bu artışı da sevinmemek lazım. Burdur’un merkez ilçesi mutlaka 100 Bin üzerine çıkması gerekiyor. Bu bağlamda öncelikle 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ve acilen ilk kazmanın vurulması şarttır.

2. OSB’nin 1998 yılından beri bir türlü hayata geçmemesi ilimize yapılan büyük ayıptır. Seçilmişlerin ve atanmışların artık elini taşına altına koyması, bürokrasiyi hızla işletmesi gerekiyor. Vatandaşın artık kuru vaatlere karnı tok. Hemşehrilerimiz büyük yatırımlar, iş olanakları, sosyal hayatta refah bekliyor. Burdur’un temel sorunlarından istihdam ve sosyal hayat standartları bir an evvel yükseltilmeli çünkü Burdur bunu çoktan hak etti.

Özgür DOĞAN

Gazeteci – Mühendis